Eller ja, mer specificerat är väl räkor. Jag har tre (fyra) olika sorters räkor just nu.
(Crystal Red)
Crystal Black
Amano
Super Cherry red
Kommer lite inlägg och fakta om dem :)
Amanoräkan.
Synonymer / tidigare vet.namn
Dvärgräka, Algräka. Kallades tidigare Caridina japonica (se text nedan). Klassifikationsnummer X33705.
Utbredningsområde
Asien. Risplantager och sumpiga områden i Japan, Kina m.fl. länder. Importeras mycket från Taiwan.
Allmän beskrivning
Behöver kalk i omgivande vatten för att bygga upp sitt kitinskellett. Den tar till största delen in kalken via gälarna. De är mycket sällskapliga, de trivs i täta populationer i naturen. De har alltså inget emot stort sällskap utav många av sin art. De drar ofta fram igenom karet i stora horder på jakt efter något ätbart. På denna och närbesläktade arter saknas "saxarna". De har istället håriga organ där vassa klor skulle ha suttit. Pannan är trubbig. De blir ca 2 år gamla, men kan bli något äldre i akvarier. Det sägs att det finns 5 år gamla exemplar.
Storlek
Maximalt 5 cm (honorna), hannarna ca 8 mm mindre.
Könsskillnader
Honan är betydligt större än hanen. Hon har ibland synliga romkorn eller nästan helt färdigutvecklade larver (inuti små skal) som hon går omkring och bär på under buken mellan bakbenen (=simbenen). Romkornen bildas nära huvudet. Hannarna känns även igen på de förlängda simbenen (de bakre benparen).
Odling
Relativt lätt (OBS - olika för olika underarter av amanoräkan). Går av sig självt när mycket mikroskopisk mat finns att tillgå och gömslen för de nyutsläppta ynglen finns. Ingen speciell yngelvård behövs. Föräldradjuren äter inte ynglen. Bästa temperatur för odling är 18 - 28 grader C. Honorna ger 7-25 ägg åt gången, som behöver ca 4 veckor på att utveckla sig (temperaturberoende, det kan ta 4-6 veckor). I motsats till andra små räkarter så genomgår ynglen många larvstadier inuti romkornet innan det kläcks.
Flera (tillförlitliga) rapporter finns om att den går att föröka både med och utan speciella salttillsatser, men man kan omplacera de nykläckta larverna i ett något uppsaltat kar om man vill vara helt säker på överlevnaden. Det är inte så kinkigt, som många källor vill hävda. Om man "missar" kläckningen någon dag kan man salta litet i vattnet (I helt sött vatten klarar de sig i varje fall minst några dagar i alla fall). För att larverna skall trivas kan det behövas mellan 25-35 gram salt per liter eller 1-2 rågade matskedar. Räkorna kan återföras till rent sötvatten efter några veckor, kanske 4-6 beroende på temperaturen. Det tar litet olika tills de har ömsat skal till slutgiltigt räkaktigt utseende. Det är då (efter ca 4:e skalömsningen) man kan återföra dem till helt sött vatten. Detta varierar något mellan underarterna.
Man kan ha bara litet vattenrörelse och rikligt med alger är en förutsättning för räkbarnens överlevnad. Smulat torrfoder tar de också. Låt gärna babyakvariet stå på fönsterbänken, då blir det mat och alger.
Utfodring
Finns det mycket alger i akvariet behöver de inte ges någon extra mat. Annars gäller: Amanoräkan äter det mesta som bjuds i ett vanligt sällskapsakvarium, inklusive foderflingor, organiskt avfall och alger. Äter faktiskt skägg- och penselalger. Beroende på kosten har räkan litet olika färg, äter de mest alger blir de ganska mörkt grönaktiga, äter de Artemia blir de litet tegelrosa.
Övrigt
Det är svårt att definiera, vad "en äkta" Amanoräka är för något. Det finns flera former av Amanoräkor. Den "riktiga" Amanon har ett något längre rostrum. Det kan nå fram till Antenn-basens 3:e segment. Det finns emellertid också en underart med ett kortare rostrum - Caridina japonica sikukuensis.
För nybörjare: Detta är inte detsamma som glasräka! Glasräkan är en något större sötvattensart.
Temperatur
15.0 - 30.0 °C
Vattenvärden
5.0 - 6.8 pH
Kommentera