Allting har en början och ett slut och idag är början på något nytt.
Många tankar har hopat sig på sistone men jag har inte riktigt velat ta upp det ordentligt med mig själv.
Där är slutet.
 
Början var när insikten kom till mig att jag inte längre orkade bry mig så mycket om hur jag kommer att se ut.
För jag har något att erkänna, jovisst. Likt många andra har jag i mörkret inte velat.. för vad ska folk tänka om mig?
 
Å andra sidan, hur normalt är det att väga 37kg och vara nyss fyllda 23 år.
Vart ska mitt liv ta vägen? 
Antar att man i min ålder tänker så men på riktigt för min del.
 
Jag satt ärligt igår och tänkte.. undrar vad jag skulle få för skillnad på mitt liv om jag opererade in CI?
Det första jag hittade var att vi i sverige inte har tillräckligt med kunskap och därför har inte fler detta.
Kändes inte så positivt.. inte heller kostnaden av att göra detta eller storleken.
 
CI - Cochlea Inplantat.

"Ett cochleaimplantat är ett hjälpmedel som genom elektrisk stimulering av hörselnerven ger gravt hörselskadade och döva personer möjligheter att uppfatta ljud och tal. Cochleaimplantat är ett alternativ för de personer som får begränsad eller ingen hjälp av en vanlig hörapparat.

CI-sektionen vid Karolinska Universitetssjukhuset är specialiserad på att arbeta med cochleaimplantat och vi har en tvärvetenskaplig prägel med flera olika yrkeskategorier. Vi ansvarar för utredning, operation, anpassning och uppföljning av cochleaimplantat för barn och vuxna. För att åstadkomma en heltäckande (re-)habilitering krävs flera olika åtgärder och vi samarbetar därför med hörselvård och skolor i Stockholm och flera andra landsting. Cirka 2000 personer är för närvarande opererade i Sverige. Grovt räknat kan man säga att ungefär 1% av världens CI-bärare finns i Sverige. Nära hälften av de opererade är barn.

Karolinska Universitetssjukhuset har ensamt fått tillstånd av Socialstyrelsen att bedriva rikssjukvård av barn med cochleaimplantat. Tillståndet avser barn med missbildningar eller svåra skador i temporalbenet." Källa;http://www.karolinska.se/ci

´"Ett implantat kostar mellan 250 000 och 300 000 kronor. Okunskap inom den svenska sjukvården har lett till att färre personer i Sverige har fått hjälp med CI-implantat än vad som är möjligt.[3]" - Wikipedia

Vad jag kom att fundera över som hörapparats användare var just livet efter själva operationen. Ett Ci är ju också en form av en hörapparat.. varför skulle den kunna sålla ljud bättre än en hörapparat.. även om den är starkare, skulle den inte bara ge mig huvudverk?  CI är en WOW faktor för många men jag funderar på dess erfarenheter i bakgrunden. Som jag som hörande tex .. jag har talet.. jag har de flesta ljuden.. WOW faktorn skulle saknas mig antar jag.

Något som jag ser som direkt negativt är just att CI är så stort och inte utvecklats i form och storlek sedan det kom. Det är även en stor negativ faktor att batterierna är dyra. Jag lägger mig inte frivilligt under kniven för att göra det här..

0Skulle jag tvingas välja på studs skulle jag välja ett liv utan ljud.

Vad är ditt val och tankegångar? - Varför?

Kommentera

Publiceras ej